RaraResepi. Powered by Blogger.
RSS

Dadih Jagung




Bahan - bahan :

  1. 25 gram agar agar (di rendam)
  2. 1/2 kg gula pasir
  3. 3 liter air
  4. 1 tin susu cair Ideal
  5. Perasa jagung
  6. 1 pek kecil susu tepung (400 gram)
  7. 1 liter air panas (dibancuh bersama hingga sebati)
  8. Bekas plastik kecil dalam 50 biji
Cara - cara :

-Dengan menggunakan periuk besar, rebus air 3 liter hingga mendidih, masukkan agar agar, bila dah hancur  masukkan gula.
-Masukkan susu cair dan susu tepung yang telah dicampur air panas tadi.
-Kemudian masukkan perasa jagung hingga kuningnya kelihatan cantik dan rasanya sedap. Tutup api.
-Sendukkan ke dalam bekas pelastik semasa panas. Bila sejuk, dadih ini kelihatan cair bukan keras jadi sukatan air mesti tepat.
-Sejukkan sebelum makan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...